De federale regering knipt in haar begrotingscontrole in de korting op de sociale bijdragen bij de aanwerving van een eerste werknemer. Voor latere aanwervingen verdwijnt de steun helemaal.
Zelfstandigen die nog nooit een werknemer in dienst hadden, krijgen bij hun eerste aanwerving een korting op de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid. Dat moet een aanwerving voor zelfstandigen minder duur maken en de jobcreatie aanzwengelen. De werkgever moet de bijdragen voor de sociale zekerheid voor onbeperkte tijd niet of gedeeltelijk betalen. Sinds 2022 gaat het om een maximumforfait van 4.000 euro per kwartaal.
Dat maximumbedrag wordt aangepast. De federale regering besliste bij haar begrotingscontrole dat de vrijstelling bij de aanwerving van een eerste werknemer zakt naar maximaal 3.100 euro. Die verlaging gaat in op 1 januari 2024. Ze wordt niet met terugwerkende kracht toegepast. De vrijstelling blijft onbeperkt in de tijd.
De essentie
- De regering perkt de steunmaatregelen in voor zelfstandigen die een eerste aanwerving doen.
- Ook voor latere aanwervingen verdwijnt een deel van de steun.
- Bedrijven in de horeca behouden wel hun steun.
- Ook de steun bij een collectieve arbeidsduurvermindering blijft behouden.
‘Over die verlaging waren al afspraken gemaakt', zegt Danny Van Assche, de gedelegeerd bestuurder van de zelfstandigenorganisatie Unizo. 'Die 3.100 euro hadden we zelf voorgesteld. Het blijft een belangrijke en permanente ondersteuning bij een eerste aanwerving.’
Verdere aanwervingen
Blijft uw bedrijf groeien en hebt u behoefte aan nog meer medewerkers, dan krijgt u volgens de oorspronkelijke regeling ook voor de tweede tot en met de zesde medewerker een korting op de bijdragen aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). De regering knipt ook daarin. Voor de vierde, vijfde en zesde aanwerving is er vanaf 1 januari 2024 geen vermindering van de RSZ-bijdragen meer. Bij de verminderingen die zijn ingegaan voor 1 januari 2024 blijven de huidige regels van kracht.
3.100
Het maximale steunbedrag bij een eerste aanwerving gaat van 4.000 naar 3.100 euro per kwartaal.
De afschaffing van de steun vanaf de vierde aanwerving had Unizo niet zien aankomen. ‘Het was een belangrijke ondersteuning in een periode waarin de nieuwe werknemer nog niet volop rendeert en het nog niet duidelijk is of hij zichzelf kan terugverdienen’, zegt Van Assche.
Het risico wordt groter voor de volgende aanwervingen, zegt Unizo. Dat zal leiden tot minder snelle aanwervingen en een hapering van de groei van de ondernemingen. ‘De loonkosten liggen al bijzonder hoog. We hebben nog maar net de indexering van 11 procent achter de rug. Ook dit jaar zullen we wellicht een bovengemiddelde indexering moeten dragen.'
“De loonkosten liggen al bijzonder hoog. Ook dit jaar zullen we wellicht een bovengemiddelde indexering moeten dragen.”
DANNY VAN ASSCHE
GEDELEGEERD BESTUURDER UNIZO
Volgens de lopende regeling geniet u voor uw tweede werknemer 13 kwartalen een RSZ-vermindering van in totaal maximaal 13.750 euro (1.550 euro tijdens de vijf eerste kwartalen, 1.050 euro gedurende de vier kwartalen die daarop volgen en 450 euro voor de laatste vier).
Voor uw derde tot zesde werknemer loopt het voordeel ook over 13 maanden. Het gaat dan om een RSZ-vermindering van 11.250 euro (1.050 euro in de negen eerste kwartalen en 450 euro voor de laatste vier). Maar vanaf 2024 stopt de steun vanaf de vierde aanwerving.
Andere steunmaatregelen
De regering raakte bij de begrotingscontrole niet aan enkele andere steunmaatregelen die via een verlaging van de RSZ-bijdragen lopen. Werkgevers in de horeca die voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder het gebruik van een witte kassa, hebben recht op een vermindering van hun werkgeversbijdragen voor vijf vaste voltijdse werknemers naar keuze.
Het gaat om een forfaitaire vermindering van de werkgeversbijdragen met 500 euro per kwartaal en per werknemer. Is de werknemer jonger dan 26, dan beloopt de korting 800 euro per kwartaal.
Ook bedrijven die een collectieve arbeidsduurvermindering doorvoeren, blijven een korting van 400 euro per werknemer genieten. Afhankelijk van het aantal uren waarmee de arbeidstijd wordt ingekort, kan die steun tot 16 kwartalen lopen.
07 april 2023 06:20